Vukov sabor - Informacije, opis
Moderan turistički portal Podrinja gde se mogu dobiti sve
informacije o turističkoj ponudi
našeg kraja.

Inovativan, sveden i lagan za
upotrebu omogućiće,
kako turistima tako i podrinjcima
da do informacija dodju
na najjednostavniji način.

Od cene i vrste smeštaja
i smeštajnih kapaciteta
do manifestacija i vesti iz Podrinja.
Početna
Mesta
Smeštaj
Događaji

Vukov sabor - Informacije, opis

Izaberite poluprecnik okoline za prikazivanje:
5km 10km 15km 20km
Adresa:
Bakal Milosava , Tršić - Serbia


08.12.2017. u 03:00 - početak događaja
10.12.2017. u 13:10 - kraj događaja

   Osnovni manifesticioni motiv opštine Loznica predstavlja tradicionalni Vukov sabor u Tršiću, koji se održava svake godine u septembru, u nedelju pred Malu Gospojinu (21. septembra) i znak sećanja na Vuka Karadžića - velikana naše kulture. To je najveća manifestacija u Srbiji, po svom značaju i po masovnosti okuplja (okuplja 20000 - 30000 posetilaca).
         Na dan otvaranja obnovljene Vukove kuće, 17. 09. 1933. godine, održan je prvi Vukov sabor koji je imao karakter velike narodne svetkovine. Na svečanosti su govorili predstavnici Kralja, Vlade, Crkve, Univerziteta, Akademije nauka. U početku sabori su imali pretežno zavičajno obeležje, održavali su se ispred Vukove kuće. Bogaćenjem programa naročito u jubilarnim godinama (1937., 1947., 1964., 1987.), prosvetnim, kulturni-umetničkim i naučnim sadržajima, kao i povećanjem broja učesnika, Sabor poprima opštenarodne kulturno prosvetne osobine.
          Obeležavanje 100 godišnjice Vukove smrti, 1964. godine, donosi prekretnicu u sadržaju i organizaciji Vukovog sabora. Umesto lokalnog, Sabor dobija republički značaj. Između nove škole i Vukove kuće, podignuta je velika pozornica sa prirodnim amfiteatrom, koju je projektovala arhitekta Jovanka jeftanović iz Beograda. Kasnije je uz pozornicu podignuto i više manjih objekata - brvnara različitih namena. Prikazuju se pozorišne predstave, opere, baleti, u izvođenju poznatih umetnika i umetničkih i pozorišnih ansabala iz cele države. "Vukova Srbija", Dušana Radića, "Ohridska legenda" Stevana Hristića, "Ero sa onoga svijeta" Jakova Gotovca, "Licidersko srce" Krešimira Baranovića, samo su deo predstava igranih na Vukovom saboru u Tršiću.

          U jesen 1964. godine od 14 - 22. septembra, Filološki fakultet Beogradskog Univerziteta organizovao je međunarodni slavistički simpozijum na kome je sa referentima učestvovalo preko 80 jugoslovenskih i stranih naučnika. Međunarodni skup slavista je prvi put održan 1957. godine za 22. Vukov sabor. Od osnivanja Međunarodnog slavističkog centra u Beogradu 1971. godine naučni skupovi inostranih stručnjaka za srpski jezik i književnost održavaju se u danima Vukovog sabora u Beogradu, Novom Sadu i Tršiću.
           Godine 1970. ustanovljeni su predsaborski dani koji traju od 7 - 15 dana i održavaju se u Loznici, Banji Koviljači, Tršiću i Tronoši. Predsaborski dani su ispunjeni raznovrsnim programima i to su: naučni skupovi, pozorišne i filmske predstave, koncerti, likovne izložbe, književne večeri, guslerska posela itd.
           Od 1987.god. u saborskim svečanostima obeležavaju se veliki datumi u našoj istoriji i kulturi, a za glavnu predstavu uzimaju se dela pisaca koja su i sami tvorci i čuvari jezika.

Stranice vezane za događaj: "Vukov sabor"