Loznica - Informacije, opis
Moderan turistički portal Podrinja gde se mogu dobiti sve
informacije o turističkoj ponudi
našeg kraja.

Inovativan, sveden i lagan za
upotrebu omogućiće,
kako turistima tako i podrinjcima
da do informacija dodju
na najjednostavniji način.

Od cene i vrste smeštaja
i smeštajnih kapaciteta
do manifestacija i vesti iz Podrinja.
Početna
Mesta
Smeštaj
Događaji

Loznica - Informacije, opis

Izaberite poluprecnik okoline za prikazivanje:
5km 10km 15km 20km
Adresa:
Vojvođanska , Loznica - Serbia
Loznica je grad i sedište istoimene opštine u Mačvanskom okrugu u zapadnoj Srbiji. Prema popisu iz 2002. grad je imao 86.000 stanovnika. Prema istom popisu,sa svojim prigradskim područjem koji čine naselja Klupci, Lozničko Polje i Krajišnici grad je imao 90.219 stanovnika, te kao takav predstavlja najveći grad čitavog Podrinja i značajan regionalni centar. Prema popisu iz 2011, Loznica-Grad (opština) ima 84 925, a samo mesto 19 572 stanovnika.

Geografske odlike Loznice

Grad u podnožju planine Gučevo, u Podrinju. Kroz grad protiče rečica Štira i Zlatni Potok. Loznica se nalazi na nadmorskoj visini od 142 m. Drumom od Beograda je udaljen 139 km, 136 km od Novog Sad 75 km od Valjeva, 53 km od Šapca i 6 km od Banje Koviljače. Takoođe ima i 6 km do poznatog selca Tršić odakle je i Vuk Stefanović-Karadžić. Na udaljenosti od 17 km od Loznice se nalazi i Manastir Tronoša podignut u 14. veku kao zadužbina Kraljice Katarine žene srpskog Kralja Dragutina. U Loznici ima dosta ravnica (Lozničko polje) i donekle je razvijena poljoprivreda.

Istorija Loznice

O naseljenosti ovog kraja, još od praistorije, svedoče mnogi arheološki nalazi. Od oko 900. do 300. godine stare ere, ovu oblast naseljavali su Iliri. Najstarije naselje Ad Drinum potiče iz rimskog doba.

Naselje na mestu današnje Loznice prvi put se pominje u povelji kralja Milutina s početka 14. veka, a kao palanka već 1717. godine. Ime je verovatno došlo od reči lozica zbog velikog broja vinograda. Kao grad naselje Loznica formiralo se 1834. godine, godinu dana posle pripajanja Kneževine Srbiji. Pored muške osnovne škole koja s prekidima radi od 1795. godine, 1858. godine dobija i žensku, a nepotpunu Gimnaziju 1871. godine. Već 1888. godine Loznica ima novčani zavod, štedionicu, sud, bolnicu.

Tokom Prvog svetskog rata, od 16. do 20. avgusta 1914. nadomak Loznice je vođena Cerska bitka, u kojoj je srpska vojska porazila austro-ugarsku. Druga bitka u ovom kraju u Prvom svetskom ratu kraju bila bitka na Mačkovom kamenu, od 18. do 23. septembra 1914. Kolubarska bitka, treća bitka u ovom kraju je započela austro-ugarskom ofanzivom 6. oktobra 1914. opštim napadom na Drugu armiju koja je držala položaje u donjem Jadru i Mačvi. U bitkama na Gučevu i [[Drina|Drini posle velikih gubitaka srpska vojska se povukla na Kolubaru.

Loznica je oslobođena 2. novembra 1918. godine.

Stvaranjem Kraljevine SHS iz osnova se promenio položaj Jadra. Od pograničnog kraja postao je srez duboko u unutrašnjosti nove države. Miran život stanovnika Loznice prekinuo je Drugi svetski rat. Oktobra 1941. okupatori su u Dragincu u znak odmazde streljali 2.960 ljudi, žena i dece. Loznica je oslobođena 23. septembra 1944. godine. Posle oslobođenja 1944.god. Loznica je imala oko 3.000 stanovnika. Prema poslednjem popisu iz 1991. god. u lozničkoj opštini je u 54 naseljena mesta živelo 87.658 stanovnika. Sam grad te godine imao je 18.826 stanovnika a sa prigradskim naseljima Klupcima, Krajičnicima i Lozničkim poljem nepunih 34.000. Loznica je za vreme proteklih ratova na prostoru bivše Jugoslavije bila tranzitna stanica i utočište izbeglim i unesrećenim ljudima. Negde oko 70.000 ljudi je prošlo kroz ovaj grad, veliki broj njih je dobio pomoć i zbrinut. I danas oko 15.000 izbeglih i raseljenih lica živi na području opštine Loznica.

Kultura

Svedoci prošlih vremena su Crkva Pokrova Bogorodice u Loznici, Manastir Tronoša, Manastir Čokešina, spomenici na Gučevu, u Tekerišu, Dragincu, kao i etno selo Tršić.

Postoji narodna epska pesma „Boj na Loznici“. U njoj je centralni lik loznički Vojvoda iz Prvog srpskog ustanka Anta Bogićević. Njegov grob se nalazi uz lozničku Crkvu.

Loznica je rodno mjesto Miće Popovića, i u gradu postoji istoimena galerija. U njoj se također rodio Jovan Cvijić. U Tršiću, nedaleko od Loznice je rođen Vuk Stefanović Karadžić, a blizu je manastir Tronoša, mesto ranog Vukovog školovanja.

Loznica ima svoj fudbalski klub koji se zove FK "Loznica". Ima i KK "Loznica", RK "Loznica", OK "Loznica" i BK "Loznica".

Osnovna kulturna manifesticija opštine Loznica predstavlja tradicionalni Vukov sabor u Tršiću. Sabor se održava svake godine u septembru, u nedelju pred Malu Gospojinu (21. septembra) u znak sećanja na Vuka Karadžića - velikana naše kulture. To je najveća manifestacija u Srbiji, po svom značaju i po masovnosti (okuplja 20.000 - 30.000 posetilaca).

U opštini Loznica nalazi se 15 osnovnih škola sa izdvojenim odelenjima i 4 srednje škole. U osnovnim školama obrazuje se oko 9.000 osnovaca, a u srednjim oko 4.500 srednjoškolaca. Osnovne škole u centru grada su: OŠ "Anta Bogićević", OŠ "Jovan Cvijić",OŠ "Vuk Karadžić, OŠ "Kadinjača".

Loznica je poznata po tome što se u njoj održava republičko takmicenje iz srpskog jezika u Tršiću.

Grad pobratim je Plock u Poljskoj. Svake godine političari i diplomate iz Loznice idu u taj grad. Drugi grad pobratim je Ivanić Grad u Hrvatskoj, mada su veze dosta slabe.

Stranice vezane za mesto: "Loznica"